Slechtziende Lidwien stemt zelfstandig met de OrCam MyEye

OrCam zorgt ervoor dat blinden en slechtzienden zelfstandig kunnen stemmen

Leiden 22 maart 2018 – In Leiden heeft tijdens de gemeenteraadsverkiezingen een slechtziende voor het allereerst zelfstandig kunnen stemmen met de OrCam MyEye – een kleine minicamera die realtime de tekst voorleest die door de gebruiker wordt aangewezen. Denk hierbij aan vakliteratuur, kranten, boeken, restaurantmenu’s, etiketten op producten, tekst op informatieborden en bankbiljetten, maar nu dus ook stembiljetten.

“Met de OrCam MyEye ben ik in staat om volledig en snel zelfstandig te stemmen. Ik heb nu tijdens het stemmen geen hulp van iemand anders meer nodig. Ik behoud hierdoor mijn privacy en mijn democratisch recht om te stemmen. Iets dat ik iedere slechtziende of blinde toewens,” aldus Lidwien Cornelissens, psychotherapeute. 

Lidwien Cornelissens is psychotherapeute in Leiden en gebruikt de OrCam MyEye veelal tijdens haar werk. Zo gebruikt zij de OrCam MyEye om vakliteratuur te lezen in plaats van dat deze voorgelezen wordt of dat zij deze in braille leest. “Ik ben zelfstandig ondernemer en de OrCam MyEye geeft mij heel veel vrijheid en onafhankelijkheid. Ook ga ik de OrCam MyEye inzetten tijdens groepstherapie. Met behulp van de OrCam MyEye kan ik namelijk heel eenvoudig de gezichten van mijn cliënten herkennen in plaats van dat ik alleen op mijn gehoor afga; iets dat heel vermoeiend is. Ik kan mijn energie dus weer steken in mijn vak!” aldus Cornelissens. Op dit moment wordt de OrCam MyEye helaas nog niet door alle zorgverzekeraars vergoed; dit in tegenstelling tot veel andere hulpmiddelen voor blinden en slechtzienden die echter minder toegankelijk zijn en niet altijd gebruikt kunnen worden waar én wanneer dat nodig is.

De OrCam MyEye is een draagbare, intelligente camera ontworpen voor mensen die blind of slechtziend zijn. De intuïtieve, lichtgewicht smart camera leest direct en discreet, geprinte en digitale tekst hardop voor en herkent gezichten en producten zoals bankbiljetten in real time. OrCam’s geavanceerde slimme herkenningssoftware reageert intuïtief op simpele gebaren. De OrCam is licht van gewicht, heeft een compact design en is ideaal voor gebruik thuis of onderweg. De OrCam maakt heel snel een foto en leest direct kranten, boeken, restaurant menu’s, etiketten op producten of tekst op informatieborden voor. De OrCam leest zelfs de tekst op het scherm van een computer of smartphone.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is meer dan 3 procent van de wereldbevolking blind of slechtziend. Uit een recente enquête onder de Amerikaanse bevolking bleek dat bijna 7,5 miljoen Amerikanen kampt met een visuele beperking. Volgens het Amerikaanse National Eye Institute van de National Institutes of Health zijn er in 2050 in de Verenigde Staten meer dan 8 miljoen blinden en slechtzienden. In Nederland zijn er ongeveer 345.000 blinden en slechtzienden, maar dit aantal stijgt helaas. In 2020 zullen er naar schatting zo’n 380.000* mensen een visuele beperking zijn (bron: Bartiméus).

Slechtziende Lidwien stemt zelfstandig met de OrCam MyEye

Voor vragen over OrCam, beeldmateriaal op hoge resolutie, interviews met de ontwikkelaars, de gebruikers of de founders neemt u contact op met Maaike van Zuilen:

T: 06 – 45 63 21 17
E: maaike@philogirl.nl

Over OrCam Technologies
OrCam Technologies is in 2010 opgericht door prof. Amnon Shashua en Ziv Aviram. Zij zijn tevens medeoprichter van het bedrijf Mobileye, leider op het gebied van de antibotsingstechnologie en innovator van zelfrijdende auto’s, dat in augustus 2017 voor 15,3 miljard dollar is overgenomen door Intel Corp. OrCam Technologies heeft onlangs een investeringsronde voltooid. Deze investeringsronde zorgde ervoor dat OrCam Technologies gewaardeerd wordt op inmiddels 1 miljard dollar. Voor meer informatie: www.orcam.com / YouTube of volg OrCam op Facebook of Twitter.